15 Mobile trends voor 2015

flexwrapp in Algemeen, Nieuws

Wat zal het volgend jaar in petto hebben voor mobile technologie? Terwijl ontwikkelaars marcheren in de richting van 5G – analisten suggereren dat het next-level netwerk al in 2018-2020 zal komen – evolueren de grootte, vorm en functionaliteit van onze nu altijd aanwezige draagbare apparaten in talrijke en verschillende richtingen. Hier is een deel van wat we weten: het aantal mobiele apparaten is nu “groter dan de wereldwijde menselijke bevolking”, aldus Steve Frans, global vice president bij Amdocs’ openmarktpolitiek, “met bijna 90% van de consumenten die in het bezit is van een mobiele telefoon en 30% van een tablet.” Proliferatie is echter niet de enige factor in het spel, wanneer het gaat om mobile in 2015 (en verder). Demografie beïnvloedt de ruimte ook. “Millennials veranderen het mobiele landschap”, zegt Frans. “De groep heeft naar verwachting een koopkracht van $ 2,45 trillioen in 2015 en geeft de voorkeur aan mobiel als nummer-één manier om te communiceren.” Alleen de tijd zal het leren wat de toekomst brengt, maar we kunnen nog steeds proberen een aantal aannemelijke voorspellingen te doen over wat er gebeurt in de komende 12 maanden. Voor meer inzicht, gaan we over naar een aantal van de deskundigen in de mobile technologie. Hier zijn onze 15 Mobile trends voor 2015.

1. De strijd om de wearables markt gaat beginnen. Vergis je niet, mobiele technologie staat op het punt een nieuwe fase in te gaan als het gaat om wearables. Google Glass heeft meer een thuis gevonden in het bedrijfsleven dan de consumentensector, maar niets is in steen gebeiteld. En met de Apple Watch klaar voor winkelrekken, bereid je voor om een gevecht om grondgebied van alle spelers te zien. “Ik sta te popelen om de Apple Watch, hoe het werkt, hoe het eruit zal zien”, zegt Andrew Whiting, vice-president van Marketing bij Solstice Mobile (hij zei dat zijn bedrijf ook een early adopter was van de Google Glass). “Ik geloof dat de start van Apple het verschil gaat maken.” Met andere woorden, Android Wear ontwikkelaars, start uw motoren.

2. Merken gaan pushen voor meerdere interacties via mobile (in plaats van slechts één keer te verkopen). Wat als je relatie met veel van de merken waarmee je al interacteert, meer naar een abonnementsvorm gaan? Wat als je bank, bijvoorbeeld, meer interactie met je zou hebben, zoals bv Fitbit: je apparaat vertelt hoe veel geld je hebt aan het begin van elke dag, of zou helpen de gelegenheid om spaarpunten van je creditcard uit te geven, zou identificeren in een winkel, luchthaven, of een evenement? Dat is een gedachte waarmee Heather Cox, chief client ervaring officer bij Citi, haar blik traint voor de komende 12 maanden (en verder). “De dagen van de bedrijven die producten op normale wijze verkopen aan consumenten loopt ten einde”, aldus Cox. “De hele essentie van het verplaatsen van verkopen naar kopen is iets waar we aan gaan werken in de loop van 2015 en daarna: hoe klanten omgaan met producten en diensten wordt heel anders… de notie van de marketingtrechter verandert fundamenteel. Het gaat veel meer over een levenscyclus, die cirkelvormig notie van de tijd? – hoe kunnen we mensen overtuigen, met behulp van data, en precies op het juiste moment?”

3. Mobiele betalingen zullen groeien als lokaal fenomeen. Slechts een paar weken na de lancering, ondersteunt Apple Pay kaarten die 90% van de creditcard uitgaven in de VS vertegenwoordigen en kan het gebruikt worden bij 220.000 verkooppunten – van nationale winkelketens tot de buurtwinkel. Met het mobiele betalingen succes van Starbucks als validatie,” zegt Pascal Caillon, general manager van de Noord-Amerikaanse activiteiten van Proxama’s, “consumenten zullen binnenkort ook meer geneigd zijn om hun telefoon gebruiken om dagelijkse producten met een lage prijs te kopen.Verkopers in deze sectoren zullen industriestandaard worden en zullen degenen zijn om naar te kijken.”

4. De race voor mobiele betalingen zal zijn wereldwijde stretch uitvoeren. “Vergeet mobiele betalingen – het gaat straks allemaal over de wereldwijde mobiele betalingen,” zei Nataly Kelly, vice-president van marketing voor Smartling. “Met een stijging van wereldwijd toerisme, mede gevoed door de opkomende middenklasse in markten zoals Azië, gecombineerd met het feit dat er meer apps dan ooit worden vertaald in 10 of meer talen, worden app-ontwikkelaars en mobiele marketeers nu uitgedaagd om ondersteuning van internationale valuta’s te ondersteunen. “Of, in hetzelfde licht, om voor zowel reizigers als bewoners het downloaden van een app in een ander land te ondersteunen. Punt is, dat mobiel betalen zich internationaal zal bewegen.

5. Concurrentie voor een ‘smart/connected home’ zal toenemen. Met Apple’s HomeKit welke er al is en het draadloos netwerkprotocol de Thread Group klaar om een soortgelijke publiek aan te spreken, is het gevecht begonnen voor een stukje van de smart-home sector. “In het komende jaar, verwachten we dat deze twee kampen verwoed ontwikkelaars in hun ecosystemen zullen willenn betrekken”, zegt Coby Sella, chief executive officer bij Sansa Security. “Vroege geruchten suggereren dat Apple’s HomeKit een gesloten ecosysteem, verwant aan de App Store zal zijn, terwijl de Thread Group meer open zal zijn, net als de Google Playstore. Het maakt niet uit welk protocol de facto standaard wordt, telefoongiganten en dienstverleners zoals Comcast, ATT en alarmsysteembedrijven als ADT, zullen moeten zorgen dat alles wat ze uitbrengen werkt met beiden.”

6. Voertuigen zullen zich ook naar next-gen mobiele integratie bewegen. Disruptive trends in 2015 zullen niet beperkt blijven tot op het lichaam gedragen apparaten. Ze zullen ook blijven hun weg vinden naar onze voertuigen. “De huidige traffic-aware GPS zal evolueren tot het verstrekken van Wi-Fi en een betere locatie-bepaling, en zal informatie downloaden naar het voertuig,” zei Stu Lipoff, IEEE Fellow en engineering consultant. “Heads-up display zal verder uitgerold worden op een aantal premium voertuigen om de status, begeleiding, en augmented virtuele overlays op de voorruit te geven.”

7. Het Internet of Things zal zijn invloed ook uitbreiden. Met in het achterhoofd de kans dat wearables daar een soort van belangrijke factor voor zullen zijn in 2015, is de verwachting dat het meer een reset is dan een revolutie.” De technologie is er, maar het bewustzijn van de consument nog niet,” zei Matthew Davis, vice president product marketing bij StepLeader. “Bedrijven en marketeers hebben het Amerikaanse publiek nog niet overtuigd dat wearables, smart homes en aangesloten auto’s must haves zijn. Ze zijn nog steeds nice to haves.”

8. Bereid je voor op een data-verzoek pushback. Ontwikkelaars zullen steeds meer druk voelen om bij het bouwen van mobiele apps, zuinig te zijn met het verzamelen van gegevens die niet nodig zijn voor basisfunctionaliteit. “Voorbeelden zoals een zaklamp app die geolocatie van een gebruikt en toegang tot de camera en kalender eist, zal rode vlaggen opvoeren”, zei Domingo Guerra, president en mede-oprichter van Appthority. “Het argument van ontwikkelaars, dat ze nodig zijn om geld te verdienen, in toenemende mate zal minder hout snijden wanneer bedrijven en gebruikers erkennen wat de werkelijke kosten van ‘gratis’ apps zijn en meer transparantie en onderbouwing eisen van ontwikkelaars… Ontwikkelaars die deze trend erkennen, kunnen differentiëren in een zee van concurrentie, door het aanbieden van een betere beveiliging en privacy.”

9. 2015 zal het jaar worden waarin mobile meer een doelwit wordt. Begeleidend aan de groei van de wijdverspreide penetratie van de smartphone, zal iemand ergens slechte dingen gaan proberen. “Ten minste één corporate data-inbreuk zal waarschijnlijk terug te herleiden zijn naar een gecompromitteerde mobiel apparaat dat werd gebruikt om toegang te krijgen tot bedrijfsnetwerken, nadat het besmette device in de onderneming wordt gebracht en wordt aangesloten op een vertrouwd enterprise draadloos netwerk”, zegt Dwayne Melancon, chief technology officer bij Tripwire. “Bij iOS zal een geleidelijke toename van malware te zien zijn, die is gericht op zowel jail-broken als niet jail-broken devices.” Bedrijven, beveiligingssystemen en consumenten zelf zullen waakzaam moeten zijn en zoveel mogelijk twee-factor authenticatie en andere veiligheidsmaatregelen moeten treffen om hun gegevens te beschermen.

10. De scherm-agnostische ervaring zal groeien, samen met een bredere platform integratie. “Naadloze overdracht tussen verschillende devices zullen met toenemende mate een belangrijke functionaliteit worden,” zei Sravish Sridhar, oprichter en CEO van Kinvey. “Apps worden steeds meer ervaren via meerdere devices – Van wearables tot telefoons, tablets en webapplicaties” Zoals deze trend zich voortzet in 2015, zullen aanbiedingen die naadloos overgaan van het ene naar het andere apparaat een enorm voordeel hebben.

11. Merken en retailers zullen extra aandacht besteden aan mobile-commerce. Retailers met native apps zullen verder gebruik maken van de barcodes die shoppers vaak kunnen scannen met hun mobiele apparaten. Dat kan betekenen winkels en merken die beter zijn uitgerust om klanten bezig te houden, zowel omzet als klantloyaliteit en retentie kunnen vergroten. “Retailers erkennen nu de kracht van barcodescanning in het kader van een hoogwaardige en betrouwbare mobiele ervaring,” zei Samuel Mueller, chief executive officer bij Scandit. “We verwachten dat de trend van mobiele-enabled commerce zich door zal zetten in 2015 en daarna.”

12. Reizigers zullen in toenemende mate gebruik maken van apps voor boekingen. “Bedrijven zoals TripAdvisor, Hipmunk, Skyscanner, trivago en Dohop gaan het in toenemende mate gemakkelijker maken om rechtstreeks in hun apps vluchten en hotels te boeken in plaats van het doorsturen van de consument naar de luchtvaartmaatschappij, het hotel of online reisbureau om daar hun boeking te voltooien, “zei Dennis Schaal, nieuws redacteur bij Skift. “Een ander ding is dat Expedia, Hipmunk en anderen het steeds makkelijker maken om de zoektocht naar je reis op je mobiel, voort te zetten op een laptop en weer door te pakken op een tablet of smartphone – precies waar je gebleven was.”

13. Gezondheid en voeding monitoring blijft toenemen. “In 2015 zal de gezondheid en voeding monitoring op voorheen ondenkbare wijze uitbreiden in zowel breedte als diepte,” zei Rameet Chawla, oprichter van Fueled. Dat betekent dat je mobiele en draagbare apparaten real-time data zullen genereren met betrekking tot jouw individuele lichaam – zoals het bijhouden van je bloedsuikerspiegel na maaltijden, de kwaliteit van je slaap met REM cycli, kooldioxide niveaus in je spieren, enzovoorts. Om nog maar niet eens te spreken van de slimme armbanden die workout-gerelateerde meldingen bijhouden en slimme shirts die je informeren over stress of een verhoogde hartslag.

14. BYOD-beleid zal verschuiven binnen bedrijven. “In het licht van gedistribueerde arbeidskrachten en projectmatige werkgroepen die freelancers omvatten, moeten apps over grenzen heen worden gedeeld zonder de beperking van BYOD beleid om apparaten te beveiligen”, zegt Art Landro, chief executive officer bij Sencha. “In plaats van het beoefenen van opdringerige controle over de interne en externe devices, zullen bedrijven zich wenden tot web-based tools die efficiënte samenwerking bevorderen,” zei hij. Dat betekent dat IT-afdelingen de mogelijkheid moeten krijgen om bedrijfsinformatie te beveiligen zonder uit te pluizen hoe dat werkt op die ene smartphone of tablet van een werknemer. Bereid je voor op meer overall oplossingen.

15. Het bedrijfsleven zal zich meer focussen op interne mobile-first inzet (en desktops second). “Al jaren is de waarde propositie volkomen duidelijk geweest”, aldus Matt Calkins, voorzitter en CEO bij Via Appia, “en toch zijn bedrijven terughoudend geweest ten aanzien van mobile-first gedrag.” In de komende maanden zullen bedrijven die nog niet mobile-centric gefocust zijn, beginnen om de kloof te overbruggen naar steeds meer screen-agnostische mobiele platforms – waardoor werknemers kunnen blijven werken, ongeacht welk device ze gebruiken. Daarnaast voorspelt Calkins, zal desktopgebruik van software beginnen te lijken op het gebruik van mobiele interfaces. “Het resultaat van de strijd tussen mobiele en desktop apps zal als volgt zijn,” zei hij. “Mobile wint, het device wint en het formaat wint op de desktop-omgeving.”

Op zoek naar een conclusie? Neem het volgende mee, zoals omschreven door Tolga Onuk, CEO van Thunderbolt Studios: “2015 is, meer dan ooit, het jaar dat smartphones en tablets meer zullen worden gebruikt dan alle andere apparaten in de markt,” zei Onuk. En de manier waarop we ze zullen gebruiken? Het zal ons ertoe brengen nog meer te verwachten, om sneller te krijgen wat we verwachten van onze mobiele apparaten en om toegang te krijgen tot opties waar we dan op welke locatie ook zijn. “Grote on-demand toepassingen zoals Uber, Lyft, Amazon Fresh, InstaCart, Curbstand en Postmates gaan ook nog meer groeien,” zei Onuk. “En zij zullen mede bepalen welke nieuwe on-demand platforms er gebouwd zullen worden in 2015.”

Bron: Mashable